Akik néha idetévednek:

2011. január 11., kedd

Zserbó/ Gerbeaud





Hozzávalók:

- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 50 g porcukor
- 10 g élesztő
- 10 g só
- 10 g vaniliáscukor
- 10 g citromhéjreszelék
- 100 ml tej
- 2 tojássárgája

Töltelék:
- 250 g darált dió
- 250 g porcukor
- 300 g sárgaaracklekvár
- 10 g vaniliáscukor
- 50 ml rum

Elkészítés módja:
Nyersanyagok előkészítése: liszt átszitálása, folyadék testhőmérsékletre melegítése (de nem forralása!) zsiradék áttörése, sót, cukrot kevés folyadékban feloldjuk, tojást kettéválasztjuk, élesztő langyos tejben feloldva a receptben előírt anyagokkal, gyúrással egyneműsítjük. Kovászt nem készítünk!

- tészta készítés: márvány borítású munkaasztalon vagy gyúrógéppel.
- tészta érlelése: 15-20 percig üstben, hideg helyen.
- alakítás Az omlós élesztős tésztát 3 részre osztjuk, kigömbölyítjük, 1 órán át hűtőben pihentetjük, majd 6 mm vékony lapokra nyújtjuk. a sütőlemezre helyezett 1. lapot megkenjük a barackíz felével és szétterítjük rajta a száraz diótöltelék felét. Bepermetezzük rummal és ráhelyezzük a második lapot.
Megismételjük a töltést és beborítjuk a 3. lappal. 30 perces kelesztés után a süteményt megszurkáljuk és 180-200 C-on megsütjük. (2 ütemben).
Ha kihűlt megkenjük forró barackízzel és áthúzzuk csokoládés fondánnal.
Leszélezve 35 mm széles, 50-60 g súlyú szeletekre vágjuk.



English version:


Gerbeaud


Utensils:
- large bowl
- a grater
- a kitchen towel
- a rolling pin
- a baking sheet
- an oven,

Ingredients:
- 500 grams slived flour
- 250 grams butter
- 50 grams sugar
- 10 grams yeast
- a pinch of salt or 10 grams
- 10 grams vannilin sugar
- 10 grams grated lemon rind
- szitált liszt,
- 100 millilitre milk
- 2 egg yolks or 40 gramms

For the filling:
- 250 grams grated walnut
- 250 grams confectioners sugar
- 300 grams apricot jam
- 10 grams vanillin sugar
- 50 millilitre rum

Stir the grated walnuts, apprikot jam, black currant jam, confectioners’ sugar, and rum.


Yeast dough

In a large bowl we kneading the sieved flour, melted butter or margarine, salt,

powder sugar egg yolks, cold milk yeast mixture and the grated lemon rind and

Make 4 /four/ ball shape,of the dough let it rise for 40/forty/ minutes in the fridzs.

Roll out the 4 separate pastry sheets.

Place one layer on a baking sheet put the filling on. Repeat the process 3 times

Bake in preheated oven at 190 C for 40 minutes,

Cover with melted chocolate.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)