Akik néha idetévednek:

2011. július 2., szombat

Sárgabarack torta



















Sárgabaracktorta extra barackpálinka adaggal.
Izgulok, hogy tetszeni fog-e.



Piskóta:
8 db tojás
160 g cukor
160 g liszt


1.A tojásokat szétválasztjuk.
2.A sárgájához hozzákeverjük a cukor 1/3-t, habverővel kihabosítjuk.
3.A sárgájához hozzákeverjük óvatos mozdulatokkal a fehérjéből és a cukor többi részéből vert kemény habot.
4.Óvatosan belekeverjük a szitált lisztet.
5.Papírozott tortakarikában sütöm.
6.Sütés: 170-180 fokon, enyhén gőzös sütőben kb. 40 percig.
7.Sütés után a tetejére cukrot vagy édesmorzsát szórunk és azonnal még melegen átfordítjuk a tortakarikát, Hagyjuk a tésztát kihűlni teljesen. Kihülés után, körbevágjuk a tortakarikát.

Baracktöltelék:
50 dkg barackbefőttet vagy friss sárga- vagy őszibarackot, évszaktól függően kockára vágunk.
3 dl befőttlé
15 dkg cukor
5 dkg krémpor (főzhető vaniliás pudingkrémpor)

A hozzávalókat jól elkeverjük és közepes lángon besűrítjük.
9.Tálcára terítve hűtjük, majd sima csövű (nagy lyukú) vagy cső nélküli nyomózsákba tesszük.

Barackpálinkás tejszínkrém:
4 dl tejszín
2 dkg porcukor
5 ml barackpálinka

Sárgakrém, tejszínhabbal lazítva:
2 tojássárgája
1/2 vaniliarúd vagy Bourbon vaniliáscukor (finomabb a Buorbon cukor számomra mint a másik, bár sokkal drágább is, de megéri.)
1/4 liter tej
15 dkg cukor
4 dl tejszín

A tojássárgáját a tej 1/3 részével és a pudingporral összekeverjük.

A tej többi részét a cukorral és a vaniliával felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a tojásos keveréket, visszatéve a tűzre, gyors keverés mellett besűrítjük. Hűtjük.

Amikor már majdnem kihűlt akkor felverjük a tejszínt és azt óvatos mozdulatokkal a krémbe keverjük.

Megvan a 3 fajta töltelékünk. Mindet külön-külön nyomózsákba töltjük és úgy töltjük meg a 3 részre vágott piskótát, mint a feketeerdő tortánál azt megszoktuk, körbe-körbe. (A feketeerdő tortám receptjénél találsz hozzá fotót is, ha nem ismered.)

Tejszínhabbal teljesen lekenjük a tetejét és az oldalát is.

Panírozását durvára darált csokoládés keksszel végzem.

Kifagyasztjuk a tortát,a végső csipkés papírtálcára téve tejszínhabbal díszítjük.
Csoki pasztillával, zselézett sárgabarackívekkel, menta levéllel is díszíthetjük.
Jelen esetben marcipán barackvirágot és marcipán leveleket is készítettem hozzá.


(Azóta már kiderült, hogy szerencsére nagyon tetszett a torta az ünnepeltnek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)