Akik néha idetévednek:
2011. március 11., péntek
Kecskeméti baracktorta
Keskeméti baracktorta
Saját receptem, amelyet a feketeerdő torta mintájára alakítottam ki, de a meggyet lecseréltem barackra, a kakaós piskótát, fehér piskótára, a cseresznyepálinkás tejszínkrémet barackpálinkás tejszínkrémre, és a csokoládés tejszínkrémet pedig tejszínnel lazított főzött vaniliás pudingkrémre.
Elnevezését a Kecsekeméti barackpuding tányérdesszert ihlette, hasonló ízvilága miatt. Az első két torta ízlett barátaimnak és az ünnepelteknek is akiknek készítettem, így ajánlom mindenkinek az elkészítését.
A részletes recept:
Piskóta:
8 db tojás
160 g cukor
160 g liszt
1.A tojásokat szétválasztjuk.
2.A sárgájához hozzákeverjük a cukor 1/3-t, habverővel kihabosítjuk.
3.A sárgájához hozzákeverjük óvatos mozdulatokkal a fehérjéből és a cukor többi részéből vert kemény habot.
4.Óvatosan belekeverjük a szitált lisztet.
5.Papírozott tortakarikában sütöm.
6.Sütés: 170-180 fokon, enyhén gőzös sütőben kb. 40 percig.
7.Sütés után a tetejére cukrot vagy édesmorzsát szórunk és azonnal még melegen átfordítjuk a tortakarikát, Hagyjuk a tésztát kihűlni teljesen. Kihülés után, körbevágjuk a tortakarikát.
Baracktöltelék:
50 dkg barackbefőttet vagy friss sárga- vagy őszibarackot, évszaktól függően kockára vágunk.
3 dl befőttlé
15 dkg cukor
5 dkg krémpor (főzhető vaniliás pudingkrémpor)
A hozzávalókat jól elkeverjük és közepes lángon besűrítjük.
9.Tálcára terítve hűtjük, majd sima csövű (nagy lyukú) vagy cső nélküli nyomózsákba tesszük.
Barackpálinkás tejszínkrém:
4 dl tejszín
2 dkg porcukor
5 ml barackpálinka
Sárgakrém, tejszínhabbal lazítva:
2 tojássárgája
1/2 vaniliarúd vagy Bourbon vaniliáscukor
(finomabb a Buorbon mint a másik, bár sokkal drágább is, de megéri.)
1/4 liter tej
15 dkg cukor
4 dl tejszín
A tojássárgáját a tej 1/3 részével és a pudingporral összekeverjük.
A tej többi részét a cukorral és a vaniliával felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a tojásos keveréket, visszatéve a tűzre, gyors keverés mellett besűrítjük. Hűtjük.
Amikor már majdnem kihűlt akkor felverjük a tejszínt és azt óvatos mozdulatokkal a krémbe keverjük.
Megvan a 3 fajta töltelékünk. Mindet külön-külön nyomózsákba töltjük és úgy töltjük meg a 3 részre vágott piskótát, mint a feketeerdő tortánál azt megszoktuk, körbe-körbe. (A feketeerdő tortám receptjénél találsz hozzá fotót is, ha nem ismered.)
Tejszínhabbal teljesen lekenjük a tetejét és az oldalát is.
18.Kifagyasztjuk a tortát, szeleteljük, tálcára téve tejszínhabbal díszítjük.
19.A tejszínhab tetejére aszalt barackot, vagy zselézett barackszeleteket teszünk. Tovább díszíthetjük csoki pasztillával.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
- ZsuzsaSüti
- Budapest, Hungary
- I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)
Ez nagyon finomnak tűnik, kipróbálom!
VálaszTörlésNe haragudj de csak ma vettem észre a megjegyzésedet. Nagyon örülök, ha kipróbálod és remélem azóta sikerült is elkészíteni és elfogyasztani. Bízom benne, hogy finom lett.
Törlés