

Pite torta (vegyes gyümölcsökkel)
Omlós tészta:
25 dkg finomliszt (átszitálva)
12 gramm sütőpor
12 gramm vaj
2 evőkanál cukor
2 tojás
2 evőkanál tej
A töltelékhez:
5 alma (vegyes fajták, vastagra felszeletelve, fele lereszelve)
citromhéj (szárított volt itthon)
náhány szelet ananász
3 őszibarack (vastagra felszeletelve)
egy csomag pudingpor
szegfűszeg
fahéj (ízlés szerint)
12 dkg cukor
mazsola (forró vízben átmosva, konyakba áztatva)
édesmorzsa (darált keksz, vagy darált dió is lehet.)
Elkészítés módja:
- A töltelékkel kezdem, hogy legyen ideje kihülni. Az almát a citromhéjjal, a szegfűszeggel, a fahéjjal és a cukorral, 3 dl vízzel fedő alatt puhára főzöm. (Kb. 10 perc.). Hozzáadom a pudingport, besűrítem. Leszűröm, Összekeverem az ananász, mazsola, őszibarack szeletekkel. Hagyom kihűlni.
Egy kisebb (10-12 szeletes) tortaformát sütőpapírral kibélelek.
A liszthez adom a sütőport a cukrot és a vajat egy nagyobb keverőtálban.
Kézzel elmorzsoljuk a vajat a lisztben.
Gyorsan, hűvös helyen dolgozunk, ha ez nem lehetséges, a tálat is behűthetjük a munka előtt. A kezünk melegétől sem olvadhat fel a vaj, így ezért szükséges a gyors munka.
1 tojást és a tejet is hozzáadhatjuk és vékonyan lisztezett deszkán cipóvá formáljuk.
A tészta 2/3 részét kinyújtjuk akkorára, hogy beborítsa a tortaforma alját és az oldalait is kibélelhessük vele. A maradék tésztát a forma tetjének megfelelő méretűre nyújtjuk.
20 percig a hűtőben pihentetjük.
Ez alatt a második tojást előkészítjük, kenőecsettel.
A sütőt 180 oC-ra előmelegítem. (Megszórhatjuk darált dióval, édesmorzsával az alsó tésztát, nehogy átázzon). A kihűlt tölteléket belekanalazom a kibélelt formába. A tészta peremét bekenem tojással. A felső tésztalappal beborítom a tölteléket. A peremét körben összenyomkodom. A tetejét villával megszúrkálom. A kenőtojással egyenletesen bekenem a tetejét.
(A tészta peremére/tetejére, készíthetünk a kevés maradék tésztából peremet, levéldíszt vagy fonatot. Tetszés szerint ezzel díszíthetjük a pitetortát.)
50 percig beteszem a sütőbe. Majd hagyom a formában kihülni. Csak kihülés után szeleteljük fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése