Akik néha idetévednek:

2011. január 10., hétfő

Bohém csemege/ Bohemian dessert

Bohém felvert:

- 10 tojásfehérje
- 180 g cukor
- 80 g liszt
- 80 g dió
- 20 g kakaópor
- 40 g csokoládé

Csak tojádfehérjéből készül, dió, kakaópor és csokoldé felhasználásával.
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, a diót ledaráljuk, a csokit darabosra reszeljük és mindezt a kakóporral együtt elkeverjük a liszttel, azután belekeverjük a tojáshabba. A papírral fedett sütőlemezt 10-15 mm vastagon kenjük meg. 170 C-on sütjük, enyhén gőzős kemencében.

3 lapot töltünk össze mogyorós párizsikrémmel és utána kifagyasztjuk és végül hosszúkás téglalapokra szeleteljük olvasztott csokoládéba mártjuk.

A párizsikrém elkészítése:

- 500 g cukor
- 500 g vaj
- 200 g kakaópor
- 350 ml tejszín

A tejszínt a cukorral felfőzzük, hozzáadjuk a kakaóport és a vaj 1/4 részét. Erős szálpróbáig főzzük. Kihülve a visszamaradt vajjal habosra keverjük. Ehez még mogyorókrémet vagy finomra darált mogyorót keverünk.


English version:

Bohemian dessert

- 10 egg yolks (200 gr)
- 180 g sugar
- 80 g flour
- 80 g walnuts
- 20 g cocoa powder
- 40 g chocolate

This the cake made of only egg yolks. We add some walnuts and a little cocoa powder to the pasta..
Beat egg whites and sugar until stiffly.

The flour add the cocoa powder and the grated walnut add the grated chocolate. Gently fold the flour mixture into beaten egg whites.
Spread 10-15 mm dough onto the baking sheet covered with baking paper.

Bake the dough on 170 Celsius in slightly steamy oven for about 10 minutes.
Cut it into three parts. Fill it with Parisien cream and put to the fridge.
If it cools down, cut it into 30X50 mm wide pieces and coat with chocolate.


Parisien Cream:

Ingredients:
Sugar 500 gr,
Butter 500 gr,
Cocoa powder 200 gr,
Cream 350 ml,
Grated nuts 300 gr


Boil sugar and cream together, add some cocoa powder and the quarter of the butter. Make it dense to the ball-test and let it through fondant machine. After it has cooled down add the rest of the butter and blend until foamy. Add some granulated nut or nut cream.

2 megjegyzés:

  1. Zsuzsa, mennyi ideig kell sütni a lapokat?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Redaz!

    12-14 percig sütöm. Remélem még nem késtem el a válasszal.

    VálaszTörlés

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)