Akik néha idetévednek:

2011. január 7., péntek

Puncs torta




Piskóta felvert hozzávalói:
8 tojás (400g)
160 g cukor
160 g liszt

Puncs töltelék hozzávalói:
½ dl rum
10 g vaniliáscukor
10-20 g reszelt citromhéj
pár csepp citromlé
1 dl víz
20 dkg cukor
mazsola, ízlés szerint
1 csepp piros ételfesték

Bevonáshoz:
Forró barackízzel kenjük meg a piskótát.
10 dkg fondant + 1 csepp piros ételfestéket felolvasztunk (kevergetve. nem forróra melegítjük csak felolvasztjuk) és gyorsan oszlatjuk el kenőkéssel a torta tetején.

Díszítése:
- Ezt a tortát formára hajtogatott sütőpapírral burkoltam és selyemmasnival díszítettem.
A tetejére marcipánvirágokat készítettem.


A piskóta elkészítése:
A tojássárgáját a cukor 1/3 részével kihabosítjuk, majd a tojásfehérjéből a cukor 2/3-ad részével kemény habot készítünk. A cukrot szakaszosan adjuk a tojásfehérjéhez.
A tojásfehérjehabhoz óvatosan keverjük a tojássárgája habot, majd fakanállal, óvatosan belekeverjük a lisztet a hozzákevert járulékos anyagokkal, miközben az edényt az ellenkező irányba forgatjuk. Figyeljünk, hogy csak néhány mozdulatot végezzünk és minnél kevésbé keverjük ki a légbuborékokat a fehérjehabból.
Egy tortakaríka alját sütöpaprba csomagoljuk és beletöltjük a masszát. Habkártyával homorúra alakítjuk a tésztát, hogy kisulés után ne púpos legyen.
















180 C-on sütjük, kb. 40 percig. A sütés utolsó 5 percében a hómérsékletet 10-20 C fokkal alacsonyabb hómérsékletre vesszük le és a sütő ajtaját kitámasztjuk, hogy a piskóta belsejéből a nedvesség eltávozzon. A megsült tortakarikára édesmorzsát vagy cukrot szórunk, majd a sütőlemezre fordítjuk még forrón. Ott hagyjuk kihülni.
Kihülés után a tortakarikát körbevágjuk, hogy a tészta kicsússzon belőle. Éles és nem recés késsel három részre vágjuk a piskótskarikát.
A középső rész legyen a legvstagabb, ez lesz a puncstöltelékhez való rész.
Ezt apró kockákra vágjuk és egy edénybe szórjuk. (Nem maradék süteményekből készül a puncstöltelék)
A töltelékhez valókkal összekeverjük és leforrázzuk a forró cukros vízze(sziruppal), amit a tűzről levéve a rummal ízesítettünk.
Az egyik vékony tortalapot betesszük a tortakarikába. Erre rátöltjük a puncstölteléket és rátesszük a másik vékony piskótalapot. Legalább 1 éjjelen át a tetejére egy nehezéket, súlyt teszünk és így préseljük a tölteléket hideg helyen.
Majd forró barackízzel egy ecsettel lekenjük a tetejét vékonyan és fondánnal vonjuk be a tetetjét. A fondánt nem melegítjük forróra, csak olvadásig, keverés mellett és 1csepp piros ételfestékkel színezzük világos rózsaszínre. A torta tetejére öntjük és gyors mozfulatokkal egy spaklikéssel elsimítjuk a torta tetejét, egyenletes vastagságúra. Egy határozott mozdulatra van csak lehetőség, mert a fondan megdermed.
Ekkor már ne nyúljunk bele a késsel. Ha elrontottuk még egy kevés olvadt fondánt öntve rá tudunk kicsit javtani rajta. (A fondán ha túl sűrű, akkor sosem vízzel, csak tojásfehérjével higítjuk. Ez a fényessé is teszi a torta felületét.)

A tortát körben bevonhatjuk hajtogatott sütőpapírral is és átköthetjük tetszőleges színű selyem masnival.
A torta tetején lévő virágokat marcipnból készítettem, 2-3 nappal korábban mint a tortát , mert a jó tartásuk kialakulásához idő kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)