Akik néha idetévednek:

2011. január 11., kedd

Briós/ Briosch





Gyúrt élesztős tészta:

Hozzávalók:

- 1000 g liszt
- 100 g margartin
- 100 g porcukor
- 40 g élesztő
- 10 g só
- 500 ml tej
- 4 tojássárgája (80 g)
- Szórásra 100 gramm liszt,
- Kenésre: 2 db egész tojás
- citromhéjreszelék, vaniliás cukor

Készítés módja:
- nyersanyagokat előkészítjük: liszt átszitáljuk, folyadékot testhőmérsékletre melegítjük (de nem forraljuk) zsiradékot áttörjük, sót porcukrot kevés folyadékban feloldjuk. Tojásokat kettéválasztjuk, élesztőt langyos (nem forró) cukros tejben feloldjuk. (sóval nem érintkezhet a kovász)
- Kovász készítése és érlelése
(langyos cukros tejben az élesztőt eldolgozzuk, liszztel sűrítjük tejföl sűrűségűre.) Felületét liszttel meghintjük. Érleljük.
- tészta gyúrása fa munkaasztalon, érlelése, kelesztése 40 C-on.
- csavart briósnál/ 580-600 gramm súlyú tésztarészt, 10 részre vágunk. Ez 30-32 db 5 dkg méretű briós lesz. A tészták kigömbölyítjük és sodorjuk, majd fonjuk. Sütőlemezre tesszük. Egész tojással megkenjük. Kelesztjük. Újra lekenjük tojással és 210 C-on , enyhén gőzös sütőtérben sütjük. (10-15 perc)


English version

Briosch

Ingredients:
Proportion of ingredients:
Flour 1000 gr,
Butter or margarine 100 gr,
Confectioner’s sugar 100 gr,
Yeast 40 gr,
Salt 10 gr,
Milk 500 ml,
Egg yolk (4) 80 gr

Prepare ingredients, ripen sourdough, and knead the dough and leave it ripen for 20-25 minutes in a warm place. After another little rest, if the dough has risen, divide it into portions. You can use dough cutter machine as well. Make portions of 300gr for a ¼ kg and 600 gr for a ½ kg of plaited milk loaf. Before plaiting form long, round pieces of the dough. Then plait the two pieces of dough into one milk loaf. Put it onto a baking sheet and coat it with egg yolk, then put it into the 210 C, slightly steamy oven and bake it until ready (for about 20-25 min). Milk loaf is large, its surface is smooth, brown and shiny, and the plaits are full.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)