
Keskeméti baracktorta
Saját receptem, amelyet a feketeerdő torta mintájára alakítottam ki, de a meggyet lecseréltem barackra, a kakaós piskótát, fehér piskótára, a cseresznyepálinkás tejszínkrémet barackpálinkás tejszínkrémre, és a csokoládés tejszínkrémet pedig tejszínnel lazított főzött vaniliás pudingkrémre.
Elnevezését a Kecsekeméti barackpuding tányérdesszert ihlette, hasonló ízvilága miatt. Az első két torta ízlett barátaimnak és az ünnepelteknek is akiknek készítettem, így ajánlom mindenkinek az elkészítését.
A részletes recept:
Piskóta:
8 db tojás
160 g cukor
160 g liszt
1.A tojásokat szétválasztjuk.
2.A sárgájához hozzákeverjük a cukor 1/3-t, habverővel kihabosítjuk.
3.A sárgájához hozzákeverjük óvatos mozdulatokkal a fehérjéből és a cukor többi részéből vert kemény habot.
4.Óvatosan belekeverjük a szitált lisztet.
5.Papírozott tortakarikában sütöm.
6.Sütés: 170-180 fokon, enyhén gőzös sütőben kb. 40 percig.
7.Sütés után a tetejére cukrot vagy édesmorzsát szórunk és azonnal még melegen átfordítjuk a tortakarikát, Hagyjuk a tésztát kihűlni teljesen. Kihülés után, körbevágjuk a tortakarikát.
Baracktöltelék:
50 dkg barackbefőttet vagy friss sárga- vagy őszibarackot, évszaktól függően kockára vágunk.
3 dl befőttlé
15 dkg cukor
5 dkg krémpor (főzhető vaniliás pudingkrémpor)
A hozzávalókat jól elkeverjük és közepes lángon besűrítjük.
9.Tálcára terítve hűtjük, majd sima csövű (nagy lyukú) vagy cső nélküli nyomózsákba tesszük.
Barackpálinkás tejszínkrém:
4 dl tejszín
2 dkg porcukor
5 ml barackpálinka
Sárgakrém, tejszínhabbal lazítva:
2 tojássárgája
1/2 vaniliarúd vagy Bourbon vaniliáscukor
(finomabb a Buorbon mint a másik, bár sokkal drágább is, de megéri.)
1/4 liter tej
15 dkg cukor
4 dl tejszín
A tojássárgáját a tej 1/3 részével és a pudingporral összekeverjük.
A tej többi részét a cukorral és a vaniliával felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a tojásos keveréket, visszatéve a tűzre, gyors keverés mellett besűrítjük. Hűtjük.
Amikor már majdnem kihűlt akkor felverjük a tejszínt és azt óvatos mozdulatokkal a krémbe keverjük.
Megvan a 3 fajta töltelékünk. Mindet külön-külön nyomózsákba töltjük és úgy töltjük meg a 3 részre vágott piskótát, mint a feketeerdő tortánál azt megszoktuk, körbe-körbe. (A feketeerdő tortám receptjénél találsz hozzá fotót is, ha nem ismered.)
Tejszínhabbal teljesen lekenjük a tetejét és az oldalát is.
18.Kifagyasztjuk a tortát, szeleteljük, tálcára téve tejszínhabbal díszítjük.
19.A tejszínhab tetejére aszalt barackot, vagy zselézett barackszeleteket teszünk. Tovább díszíthetjük csoki pasztillával.
Ez nagyon finomnak tűnik, kipróbálom!
VálaszTörlésNe haragudj de csak ma vettem észre a megjegyzésedet. Nagyon örülök, ha kipróbálod és remélem azóta sikerült is elkészíteni és elfogyasztani. Bízom benne, hogy finom lett.
Törlés