Akik néha idetévednek:

2010. június 25., péntek

Almás lepény/ Apple pie





Alapanyagok:

- 30 dkg liszt
- 20 dkg sütőmargarin
- 10 dkg porcukor

Járulékos anyagok:

- 1 dkg vaniliáscukor
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só

Töltelék:
- 2 kg alma lereszelve, citromlé, 30-40 dkg cukor, fahéj, ízlés szerint




Sárga linzi tésztát készítünk. A lisztet leszitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat, a többi járulékos anyagot is gyorsan eldolgozzuk benne, majd kis időre hűtőbe helyezzük a tésztát.

A linzi tésztát 2 részre osztjuk kb. 60-40% arányban. A kisebbik tésztarészt visszarakjuk a hűtőbe, a nagyobbik tésztarészből a keret méretének megfelelő tésztalapot nyújtunk lisztezett asztalon, megszurkáljuk és félig megsütjük (ameddig a teteje már kap egy kis színt, kb. 10 perc volt)

Ameddig a tészta pihen (de egyébként nem szükséges pihentetni a tésztát), lereszeljük az almát. Reszelés közben folyamatosan citromot csepegtetünk rá, hogy ne barnuljon meg nagyon. Teljes súlyon az alma 2 kg volt Az almákat ne hámozzuk meg, hogy ne legyen folyós az almatöltelék

A félig kisült linzerlapot megkenjük forró baracklekvárral. A reszelt almát jól kinyomkodjuk, ízesítjük, ízlés szerint cukorral (mi a listán szereplő cukormennyiség felét raktuk bele) és őrölt fahéjjal. Édes morzsát és lékötőt rakunk bele (ezeket nem mértük ki, csak amennyit gondoltunk). Az almatölteléket szétterítjük a félig sült és lekent lapon.

A felső tésztarészt is kinyújtjuk a megfelelő méretre. Rárakjuk az almatöltelékre, megkenjük egész tojással. Villával rácsozzuk, majd megszurkáljuk (a díszítés kereszteződéseiben). 180 C-on sütjük, gőzmentes sütőben.

Még langyosan felvágjuk négyzet alakú darabokra. A darabok sorrendjét megtartva helyezzük tálcára.


English version:

Apple pie


Dough ingredients:
flour - 300 gr
butter – 200 gr
confectioners's sugar- 100 gr
vanilla sugar- 10 gr
egg yolk- 40 gr (2)
1 lemon zest
1 pinch of salt

Filling:
- 2000 gr grated apple (squeeze out the juice from the apple) add lemon juice, add 300-400 gr sugar, and add cinnamon.

Quickly knead the dough in a cool place, all ingredients. Leave it rest in fridge for a little while, and then cut them into two pieces (60-40%), The bigger piece will bottom of the apple pie. Roll out linzer dough on a well-floured baking sheet to 8 mm thick.
Bake them on clean baking sheet in a slightly steamy oven at 180 Celsius, to few (10) minutes. Spread hot apricot jam on it.

Fill in the dough with the apple filling. Roll out the second dough.
Put it on top of the filling. Spread their surface with eggs, prick it with a fork. Bake them in a slightly steamy oven at 180 Celsius.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Zsuzsa!

    Most próbáltuk ki ezt a receptet. Nagyon gyorsan elkészültem vele, nagyon könnyű és nagyon finom. A vendégeim majdnem mind felfalták, nekünk alig maradt:-)

    Köszönjük:
    Era & Romeo

    VálaszTörlés

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)