Akik néha idetévednek:

2010. június 25., péntek

Isler













Isler - Gyúrt Omlós tészta:

Alapanyagok:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg sütőmargarin
- 10 dkg porcukor

Járulékos anyagok:
- 1 dkg vaniliáscukor
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg dióbél
- 1 csipet só

Töltelék:
- 40 dkg sárgabarckíz

Bevonó:
- Csokoládés fondán

Díszítés:
- 5 dkg félbevágott mandula

Készítés módja:
- Nyersanyagok előkészítése:
- liszt és porcukor szitálása, tojást fertőtlenítés után feltörjük, magvakat őröljük
- Barna linzi tészta elkészítése:
- a zsiradékot szétmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot, utána a járulékos anyagokat (minél rövidebb idő alatt)
- tészta gömbölyítése: lisztezett munkaasztalon
- pihentetés: kb. 30 percig hideg helyen (4-10 C)
Nyújtás: lisztezett fémasztalon 6 mm vastagra
Kiszúrás: 7-8 cm átmérőjű, sima szélű kiszúróval
– a kiszúrt formákat óvatosan pléhre helyezzük, vigyázzunk, hogy megtartsa a formáját és az áthelyezésnél ne deformálódjon
Sütés: kb 180 C-on, enyhén gőzös sütőben
Töltés: sima csöves habzsákba sárgabarackízt töltünk, majd közepes mennyiségű lekvárt nyomunk a kisült tészták felére,a tetejét ráhelyezzük (a lekvár ezzel a mozdulattal a szélekig terül), ezután kifagyasztjuk.
A kifagyott isler tetejét forró barackízzel kenjük meg, majd csokoládés fondánnal húzzuk át.
Fondán elkészítése: Vízgőz felett 55 C-ra melegítjük a fondánt (közben kevergessük!), majd annyi kakaóport adunk hozzá, amennyi a megfelelő szín és íz eléréséhez szükséges. A hőmérsékletet a csuklónkon ellenőrizhetjük, a lényeg, hogy a fondán ne legyen forró és túl folyékony. A fényességét tojásfehérjével fokozhatjuk. (Mi kevés vizet is öntöttünk hozzá.) Ha túl sokáig keverjük, levegőbuborékok jutnak a fondánba, és mártáskor buborékos, egyenetlen lesz a felszín. (Ezért nem szabad folyamatosan keverni.) Mártóvilla segítségével kimártjuk az islereket, és glitterrácsra helyezzük, hogy lecsöpögjön a maradék fondán.
Tetejét félbevágott mandulával díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)