Akik néha idetévednek:

2010. június 25., péntek

Eszterházy torta





- hideg úton készült
könnyű felvert


Anyaghányad és hozzávalók:

Tészta:
Mandula 20 dkg
Tojásfehérje 8 db
Liszt 8 dkg
Kristálycukor: 14 dkg
Krémmargarin 4 dkg

Krém:
Konyak 4 dkg
Kristálycukor 8 dkg
Krémpor 2 dkg
Tej 1,5 dl
Tejszín (állati) 2 dl
Tejszín (növényi) 2 dl


Tetejére: forró sárgabarck lekvár, fehér fondan 25 dkg, olvasztott csoki a díszítéshez.
Panírozásra: édesmorzsa vagy pirított szeletelt mandula kerül a torta oldalára.

Tésztához a tojásfehérjéket habbá verjük, fokozatosan adagolva hozzá a kristálycukrot majd a végén óvatosan belekeverjük a mandulával elkevert lisztes keveréket és az olvasztott vajat.


A sütőlemezre tett sütőpapíron körberajzolunk 5 tortakarikát és így 5 egyenlő nagyságú klapot kenünk egyenletes vastagságúra.

























Kb. 12-14 percig sütjük, sütés után meghintjük felületét édesmorzsával vagy kristálycukorral és hagyjuk kihűlni. Leszedjük róla a papírt, késsel utána igazíthatunk a szélekhez mérve a tortakarikát, hogy szép kerek egyforma lapokat kapjunk.

A krém készítésének aranykrém lesz az alapja, amit tejszínhabbal lazítunk és konyakkal ízesítünk.

A sárgakrémet főzzük meg először. Mivel ez egy nagyon kevés krém, ezért minden hozzávalót (cukor, tej, krémpor) egy üstben összekeverünk, és tűzre tesszük, felfőzzük. Majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzákeverjük a konyakot. Felverjük a növényi és állati tejszínt, majd óvatosan belekeverjük a konyakkal lazított sárgakrémbe. Megtöltjük a lapokat és az oldalát is a tortának, de vigyázzunk a felső lap tiszta maradjon, ne kerüljön rá krém. Oldalát derékszögű habkártyával egyenletesre simítjuk.
A tortát ezután kifagyasztjuk.
Ha jól lehűlt a sokkolóban, utána megolvasztjuk a fondant,(nem forraljuk, csak olvaszjuk, közben készítsük elő a fecskendezéshez a csokit is. A fecskendező zacskóba már legyen készen a (vízgőz felett felolvasztott) csoki, még a fondan bevonás előtt, mert gyorsan köt.A torta tetejét forró barackízzel megkenjük és gyors és határozott mozdulattal öntjük rá a fondant.
















Eligazíthatjuk spakli késsel (gyorsan), majd gyorsan vízszintes, sűrű csoki csíkokat húzunk a torta tetejére (ne a torta szélétől kezdjétek, mert remeg az ember keze, jóval előbb, már az asztalon induljon a csoki csík így egyenes lesz), kiskéssel pedig ellentétesen függőleges csíkokat húzunk bele, majd másik irányból is, ez lesz a mintája. Mindez nagyon gyorsan kell, hogy történjen hiszen a fondan gyorsan megköt.


Forró vízbe mártott késsel szeleteljük vaxoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)