Akik néha idetévednek:

2010. június 25., péntek

Csokoládés minyon





Csokoládés minyon- hideg úton készült könnyű felvert lapból


Hozzávalók

Csokoládés piskóta felvert laphoz:
- 4 db tojás
- 9 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 dkg kakaópor
Töltéshez:
- 20 dkg fondan
- 20 dkg kihabosított krémmargarin
- 0,3 dkg kakaópor
Bevonáshoz:
- 5 dkg sárgabarackíz
- 50 dkg fondán
- 0,7 dkg kakaópor
Díszítéshez:
- fondán
(egy árnyalattal sötétetbbre színezve kakaóporral)

Előkészítés:
- nyersanyagok előkészítése, liszt szitálása
- pléh előkészítése, papírral beborítása
Piskóta felvert elkészítése:
- szétválasztjuk a tojássárgáját és a fehérjét
- a sárgáját a cukor 1/3-ad részével kihabosítom
(kézi habverő)

- A fehérjét (egy csipet sóval) keményre verem, miközben a maradék cukrot folyamatosan adagolom hozzá.
- A tojássárga habhoz egy kis fehérjehabot adok, ezzel fellazítom, majd az összes fehérjehabot fakanállal óvatosan bele keverem.
- Belekeverem a lisztet (eközben az edényt lassan az ellenkező irányba forgatom).
- A masszát az előkészített paparral bevont sütőlapra vékonyan kikenem.
- 180 C-on kb 10 percig sütöm.
- Tetejére kristálycukrot szórok és a lapot lefordítom.
- Kihülés után lehúzom róla a papírt.
- A lapot három egyenlő részre osztjuk. Széleit egyenesre vágjuk.
- Lemérjük a súlyát. (Ennek megfelelő mennyiségű krémre lesz szükségünk.)
- A krémhez a kihabosított margarinba belecsipegetjük a jól átgyúrt fondánt.
Nem kell felmelegíteni!
- Betöltjük a három lapot.
- Dermesztjük.
- Forró barackízzel lekenjük a tetejét.
- Vízgőz felett elkezdjük melegíteni a fondát 55 C-ra a mártáshoz.
(Szükség szerint vízzel higítjuk.)
- Lemérjük. a betöltött mínyonlapokat. Elosztjuk kettővel a grammokat, ennyi egyforma darabra osztjuk szét a betöltött lapokat.
- Forró késsel felszeleteljük.
- Közben a fondán megmelegedett és mártóvilla segítségével talpig bemártjuk minden oldalát. Glitterrácsra tesszük.
( Elöször a rács legtávolabbi pontjára, hogy a többi fondán ne csöpögjön a már kész minyonokra).
Miután megdermedt a fondán a minyonokon, kis paprnyomózsákba töltünk melőbb a megmaradt fondánből és ezzel mintázatot alakítunk ki a minyonok tetején. Gyorsan dolgozunk, mert a fondán gyorsan köt. A legszebb, ha a díszítés csak egy árnyalattal sötétebb a minyon eredeti bevonatánál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)