Akik néha idetévednek:

2010. június 22., kedd

Sós omlós teasütemény/Salty biscuits




gyúrt omlós tészta

Alapanyagok:
- liszt 1000 g
- tejszín: 300 ml
- margarin 600g
- tojássárgája: 6 db (120 gr)
- só 40 g
+ 1 db a kenéshez

Készítés módja:

Sós linzi tésztát készítünk az alábbiak szerint:

Az anyagok előkészítése után a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, majd a tojássárgájával elkevert tejszínnel begyúrjuk a tésztát. A sót a tejszínben feloldva adjuk a tésztához. A meggyúrt tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk (négyzet alakúra), recés nyújtófával mintázzuk (kis kockákat mintáztunk), lekenjük tojássárgájával, majd ketté vágtuk, hogy ráférjen 2 műanyagtálcára a tészta. Ment a fagyasztóba, jó 30-40 percre.
A tészta kifagyasztása után újra lekentük tojássárgájával, vágással különféle alakzatokat formáltunk: kocka, rombusz, trapéz, hasáb, perec, csigák stbmajd megszórtuk sajttal, szezámmal, köménnyel. (lehet még mák, mandula, tökmag, dió, napraforgómag is, ha van)
Lényeg: egyforma mintázaton mindig ugyanaz a szóró anyag lehet csak! Fontos, hogy a tészta vágásakor egyene-sen tartsuk a kést és a sütemények arányosan egyforma alakúak és magasságúak legyenek!
Sütés: kb 200 C-on, 10-15 perc lehetett, gyorsan megég, figyelni kell!

Tálalás: válasszunk tálalásra olyan darabokat, amelyek magassága és alakja egyforma, egy sorba egyféle alakzat menjen.


English version:

Shortcrust pastry:
Draft: Ingredients of salty shortcrust pastry
Preparation of salty shortcrust pastry
Making of cut, pierced salty biscuits
Making of twisted, salty biscuits
Application of utensils, machines

Preparation: Salty shortcrust pastry that is sugarfree, flavoured with different types of salt is called salty linzer pastry


Proportion of ingredients of salty shortcrust linzer pastry:
Flour 1000 g,
Butter or margarine 600 g,
Salt 40 g,
Cream 300 ml,
Egg yolk 6 pc (120 g),
+ plusz 1 egg yolk to spread

After the preparation of the ingredients rub flour with margarine and knead the dough with the mixture of cream and egg yolk. Dissolve salt in milk and add to the dough. Round the kneaded dough in flour and roll them 15-20 mm thin with a rolling pin and chill it. You can decorate it with serrated rolling pin, coat it with eggs or sprinkle it with grated cheese. Make salty cookies from the dough by cutting. Bake it on clean baking sheet lined with parchment paper at 200 Celsius in slightly moist oven. Tastier cookies need butter, the others need margarine. You can use yeast as a shortening to salty shortcrust pastry. If you add 2 dkg yeast to the original proportion of ingredients, the volume of the dough will be more extended, the dough will be fluffier but can be dries faster.

1 megjegyzés:

  1. Ez az afinomság amit nálatok kóstoltunk? Mert az fantasztikusan finom volt :-) Era

    VálaszTörlés

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)