Akik néha idetévednek:

2010. június 22., kedd

Rákóczi túróslepény


















gyúrt omlós tészta



Tészta hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg sütőmargarin
- 10 dkg citrom
- 2 tojássárgája
- 4 dkg vaníliás cukor

Sárga linzi tésztát készítünk. A lisztet leszitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat, a többi járulékos anyagot is gyorsan eldolgozzuk benne, majd kis időre hűtőbe helyezzük a tésztát.

Utána kikészítünk egy sütőlemezt kerettel és óvatosan nyújtjuk amíg bele nem fér körülbelül a tészta, majd félkészre megsütjük. (pár perc, közben figyeljük). Utána jöhet a töltelék.

Miután készre sült a sütemény, a töltelék felületét beborítjuk a sima csöves nyomózsákból szorosan egymás mellé formázott vékony habrudakkal. Sütés előtt egyenletesen meghintjük a tetejét porcukorral. Gőzmentes sütőtérben 100 fokon bőrösítjük a habot. Miután kész, papírnyomózsákba töltünk sárgabarackízt és csíkokban díszítjük.

Töltelék hozzávalók:
- 75 dkg túró
- 5 dkg mazsola (leszárazott, megmosott)
- 15 dkg kristálycukor
- 7dkg búzadara
- 4 tojásfehérje

A fehérjéket elkezdem habosítani, majd belekerül a cukor is, hogy egy keményebb habot kapjunk. Összekészítem a többi hozzávalót a habbal együtt egy tálba, és miután kisült a tészta megkenem forró barackízzel, majd az összekevert túrókrémet egyenletesen eloszlatom rajta. Ezt berakom a sütőbe és készre sütöm. Közben elkészül a wind hab.

Wind hab:
- 10 fehérje
- 60 dkg cukor

A tojásfehérjéket egy nagyobb üstben összekeverem a kristálycukorral, a tűzhelyen csípősre melegítem, közben a habverővel intenzíven „keverem” oda-vissza, nem körbe-körbe. Utána átöntöm egy, a konyhai robotgéphez tartozó keverőtálba és a géppel kihűlésig verem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)