Akik néha idetévednek:

2010. június 21., hétfő

Sajtos roló -vajas tészta- hagyományos


















Vajas tészta (hagyományos)
Előtészta:
Hozzávalók
- 2 kg liszt
- 30 dkg zsír
- 4 dkg só
- 0,4 dl ecet
- 1-1,2 liter víz

Vajas tészta rész
Hozzávalók:
- 1 kg zsír
- 60 dkg margarin/ vaj
- 40 dkg liszt

A lisztet átszitáljuk, a vajas részt összegyúrjuk. Hűtőszekrényben pihentetjük.
A fennmaradt anyagokból meggyúrjuk az előtésztát. Mikor az edény falától elválik, akkor lisztezett fa munkaasztalon kigömbölyítjük, tetejét késsel bevágdossuk. 20-25 percig pihentetjük.

Ezután az előtésztát kinyújtjuk az itt látható formájúra és a vajas részt középre rátesszük, minden oldalról a füleket ráhajtjuk, tehát beburkoljuk a vajas részt.






















Kiyújtjuk és egy szimpla és egy dupla hajtást végzünk. Így:




















Pihentetjük.
Ezután megint kinyújtjuk ás egy dupla és egy szimpla hajtást csinálunk. Pihentetjük.
Összesen 4X hajtogatjuk. Ha nehezen nyújtható a tészta, akkor tovább pihentetjük.



6 mm vastag lapot nyújtunk, amit tojással kenünk meg, azt 20 mm széles csíkokra vágjuk.


A sajtos rolót rolócsövekre tekerjük, egész tojással megkenjük és pihentetjük. Újra megkenjük. 230-250 C-on, gőzös kemencében sütjük.


















A kihült rolókat lehúzzuk a csövekről és nyomózsák segítségével töltjük meg a sajtkrémmel. A két végét bemártjuk reszelt sajtba.

Sajtos töltelék hozzávalói:
- 10 dkg reszelt sajt - 12 g só
- 10 dkg vaj - 4 tojássárgája
- 250 ml tejszín

A vaj kivételével mindent elkeverünk egy tálban. Keverés mellett felfőzzük. Kihülés után vajjal kihabosítjuk.
Ha szükséges liszttel sűríthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)