Akik néha idetévednek:
2010. június 21., hétfő
Tejszínes gesztenyetorta
- hideg úton készült könnyű felvert
Hozzávalók
Piskóta felvert
5 db tojás
12,5 dkg liszt
10 dkg cukor
Gesztenyekrém
25 dkg gesztenye
5 dkg porcukor
5 dkg rum
7 dl tejszín (fele növényi, fele állati eredetű)
Előkészítés:
- nyersanyagok előkészítése, liszt szitálása
- pléh és 16 szeletes tortakarika előkészítése, a karika alját papírba csomagolom
Piskóta felvert elkészítése:
- szétválasztjuk a tojássárgáját és a fehérjét
- a sárgáját a cukor 1/3-ad részével kihabosítom
- a fehérjét (egy csipet sóval) keményre verem, miközben a maradék cukrot folyamatosan adagolom hozzá
- a tojássárga habhoz egy kis fehérjehabot adok, ezzel fellazítom, majd az összes fehérjehabot óvatosan bele keverem
- belekeverem a lisztet (eközben az edényt lassan az ellenkező irányba forgatom)
- a masszát az előkészített tortakarikába töltöm
- 180 C-on kb. 40 percig sütöm
- miután megsült, tetejét kristálycukorral megszórom, a pléhre feldordítva helyezem vissza és hagyom kihűlni
Díszítés elkészítése:
- a gesztenyemasszából 8 dkg-ot leválasztok, hengeralakúra sodrom, majd 16 egyenlő darabra vágom
- a fél dekás darabokból kézzel szív alakokat formázok, majd csokoládét olvasztok és tetejét vagy az oldalát kimártom, glitterrácsra helyezem, majd fagyasztóban kihűtöm
Krém elkészítése:
- a gesztenyét kislyukú reszelőn lereszelem (igény szerint valamennyit félreteszek a torta tetejének díszítéséhez)
- a tejszínhabot felverem
- a felvert tejszínhabot, a gesztenyereszeléket és a rumot óvatosan összekeverem
(a tejszínhabból is lehet félretenni a díszítéshez, mi ezt elfelejtettük, így a gesztenyés habbal díszítettünk)
Töltés:
- a kihűlt piskótát 3 lapra vágom, a krémet kb 3 részre osztom és betöltöm
- miután a krémet az oldalán és a tetején is egyenletesen eligazítottam, sokkolóban kifagyasztom
Díszítés, szeletelés:
- a tortát 16 szeletre vágom, waxolom, majd gesztenyesszívekkel, gesztenyereszelékkel, tejszínhabbal, csokidíszekkel... díszítem.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
- ZsuzsaSüti
- Budapest, Hungary
- I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)
Ez gyönyörű és már nagyon szeretném ezt is kipróbálni. Era
VálaszTörlés