Akik néha idetévednek:

2010. július 6., kedd

Diplomata puding



















Diplomata puding


Babapiskótákhoz:
- 3 db tojás
- 9 dkg liszt
- 9 dkg cukor
- 1 dkg porcukor
Krémhez:
- 10 dkg vegyesgyümölcs,
(ez kandírozott gyümölcskocka volt)
- 10 dkg konyakosmeggy
- 7 dkg cukor
- 6 dkg krémpor
- 4 dl tej
- 4 dl tejszín
- 3 tojássárgája
- 5 cl tripple sec
- 1 vaniliarúd
- 1 dkg zselatin

Cukorsziruphoz:
- 10 dkg kristálycukor
- 5 cl rum
- 1 dl víz
Puncs mártáshoz:
- 3 dkg margarin
- 6 dkg cukor
- 3 dkg liszt
- 3 dkg mazsola (díszítés lesz)
- 1,5 dkg narancs (díszítés lesz)
- 5 cl rum
- 3 dl tej
- 1 dl tejszín (díszítés lesz)
- 2 tojás sárgája! - vigyázat, a kivetésen egész tojás van, de csak a sárgáját kell felhasználni!)
- 1 dkg vaniliáscukor
Előkészítés:
- nyersanyagok előkészítése, liszt szitálása
- pléh előkészítése, papírral beborítása
- sima csöves nyomózsák előkészítése
- fém pudingformák előkészítése

Baba piskóta elkészítése:
- szétválasztjuk a tojássárgáját és a fehérjét
- a sárgáját a cukor 1/3-ad részével kihabosítom
(kézi habverő).
- a fehérjét (egy csipet sóval) keményre verem, miközben a maradék cukrot folyamatosan adagolom hozzá
- a tojássárga habhoz egy kis fehérjehabot adok, ezzel fellazítom, majd az összes fehérjehabot fakanállal óvatosan bele keverem
- belekeverem a lisztet (eközben az edényt lassan az ellenkező irányba forgatom)
- a masszát sima nyomózsákba töltöm és olyan nagyságú piskótaformákat nyomok, mint a pudingforma magassága.
- 160 C-on kb 8-10. percig sütöm.
- Tetejére porcukrot szórok. Így hagyjuk hűlni.
- Elkészítjük a cukorszirupot:
- A cukorból és a vízből leitercukrot főzünk (szálpróbáig), majd kihűtjük és a rumot hozzáadjuk.
- Később majd ebbe a szirupba mártjuk be a piskótákat és kibéleljük vele a pudingformák oldalát.

De elöször készítsük el a krémet:
- a tojássárgáját a tej kis részével, cukorral, a vaniliamagokkal (amit a rúdból kikapartunk) és a krémporral besűrítjük egy habüstben vízgőz felett.
Vigyázzunk, hogy ne legyen túl sűrű, hogy majd a felvert tejszínt hozzá lehessen adni. Folyamatosan keverjük.
Egy másik edényben forralunk tejet és azzal higítjuk.
Hűtőben kihűtjük.

Felverjük a tejszínt. Elöször egy kis tejszínt keverünk a kihűlt sárga pudingkérmbe, végül az összesen elkeverjük óvatosan. Hozzáteszzük a tripple sec-et és legvégül az 1 dl vízben feloldott és felmelegített 1 dkg zselatint adjuk a krémhez.

A cukotszirupba mártott piskótákkal bélelt pudingformát félig megtöltjük ezzel a krémmel. Mindegyikbe néhány szem konyakosmeggyet teszünk és teletöltjük a krémmel. A tetejét piskótával lezártjuk. Ez lesz a talpa a pudingnak. Legyen vízszintes. Kifagyasztjuk.

Elkészítjük a puncsmártást. A tojássárgáját a tejjel, cukorral, vaniliáscukorral, liszttel besűrítjük. Kihülés után hozzáadjuk a rumot és egy csepp piros folyékony ételfestéket a világos puncs szín eléréséhez. A margarinnal kikeverjük. (Mi a margarint nem használtuk fel.)
A kifagyasztott formákat forró vízbe mártjuk, így könynyebben kiboríthatóak. A tányérra elhelyezzük. Köré puncsmártást helyezünk., melyet tejszínnel díszíthetünk. A puding tetejére a kandírozott vegyesgyümölcsöt halmozzuk fel. Mazsolával, tejszínnel és a puncsmártás fennmaradó részével ízlés szerint díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)