Akik néha idetévednek:

2010. július 6., kedd

Dobos torta (Dobos foam cake)






























Dobos torta (6 Dobos felvert lapból)


Hagyományos vajastészta:

8 tojás, szétválasztva
16 dkg liszt, szitálva
16 dkg cukor

Hagyományos vajkrém

4 tojás
15 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
Olvasztott csoki
3,5 dkg kakaóvaj
16 dkg vaj habosra keverve

Dobos cukor:
150-170 gr


Előkészítés: fekete sütőlap olajozva és lisztezve, 6 db tortakarika bejelölve (körberajzolva egy késsel) rajta


Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukor 1/3-val habosra keverjük. A tojások fehérjét a maradék cukor 3 részletben történő hozzáadásával kemény habbá verjük, majd adagonként, óvatosan,lazán hozzáforgatjuk a tojásfehérjét.

A masszát a sütőlapon lévő karikákban egyenletesen elosztjuk egy kártya segítségével, majd egy kenőkéssel egyenletesen kikenjük a karikákat. Vigyázz, hogy ne kenegesd sokáig a masszát, mert különben (lekevered), vagyis nem fog megemelkedni.

Hagyományos sütőbe tettük 180 C-ra és kb. 10 percig sütöttük. Figyelni kell rá, mert gyorsan sül és nem szabad, hogy kiszáradjon.

Ha kisült, még melegen késsel alá kell vágni, a tortakarikával ki kell a méretet szúrni, majd válaszd ki a legszebb felületű lapot (az lesz a teteje) és azt tedd félre.
A többit finoman szórd meg liszttel, és rakd egymásra. Amit félretettél tetőnek, azon menj át néhányszor nyújtófával, hogy még egyenletesebb legyen a felülete.


Ha ez kész, akkor jöhet a krém.

Ehhez az egész tojásokat a cukorral, vaníliával csípősre felmelegítettük, majd kihűlésig habbá verjük. Hozzáadjuk az olvasztott csokit, olvasztott kakaóvajat. Ezt öntöttük hozzá a habosra kevert margarinhoz. Géppel kevertük el jó habosra.

A lapokból először rakj össze egy tortát üresen, vagyis azt néz meg, hogy hogyan rakd úgy a lapokat, hogy a tortád teteje nagyjából egyenes legyen.

Ez után kezd el tölteni a krémmel.
Csak annyi krém legyen rétegenként, amennyi a tésztalap vastagsága. 5 lapot beöltesz, az 5. lap tetejét is lekened krémmel, majd a torta oldalát is. Tedd be fagyasztóba dermedni.

Közben készítsd el a dobos-cukrot, vagyis olvaszd fel a cukrot és karamellizáld.

A fém munkaasztalon a tésztalap átmérőjének nagyságában olajozd meg a pultot, valamint olajoz meg a dobos tető késének élét is.

Ez után helyezd a 6. lapot az olajozott kör közepére, majd két ütemben öntsd rá a dobos-cukrot. Ha ráöntötted az első adagot, akkor várjál egy kicsit, amíg elfolyik, majd kicsit kend szét, ez után öntsd rá csak a második adagot, hogy vastagabb legyen a cukor rajta. Nem biztos, hogy az egész cukrot rá kell majd öntened.

Ez után gyorsan vágd le a tészta széléről a lefolyt cukrot. És az olajozott élű késsel kezd el a szeleteket bejelölni rajta, úgy, hogy a cukorra rányomod a kést, de még nem vágod át.

Ha ez megvan, akkor megint fogod a kés, és most már a tésztát átvágva szeleteled fel a cukros lapot. Utána szépen sorba rakva tedd félre a tetőt.

A megdermedt tortát körbe kened a maradék krémmel, és recés szélű kártyával meghúzod, hogy szép legyen.

Majd a torta tejére teszed a felszeletelt dobos- lapot.
Forró vízbe mártott késsel szeleteled a torát.


English version:

Dobos foam cake

Eggs (8) 400 gr,
flour 160 g
sugar 160 g

Butter cream

Ingredients:
eggs (4) 200 gr,
Confectione's sugar 150 g
vanília
melted chocolate
cocoa butter 35 g
butter 160 dkg (flufly)

"Dobos cukor"
sugar 150-170 gr


Method:
Add the 150 g sugar and 60 ml water. Melt on a stove in a metal bowl. This is a sugar syrup.
Let it to get cool. Cream together in a large bowl the butter until it becomes light and fluffy.
Add the sugar syrup step by step/ or one at a time/, stirring constantly.

Flavourid: vanilla, melted chocolate and cocoa butter

Dobos foam cake, Draft: Proportion of ingredients of Dobos foam cake, Making of Dobos foam cake, Making of Dobos cream , Filling and coating of Dobos cake , Application of tools, machines Preparation: Its ingredients and the method of preparation is the same as that of sponge cake only place it onto a greasy and well-floured baking sheet.

Spread 5-8 mm dough onto the baking sheet.
The round shape is marked with pastry mould. You could as well do this with machine. Bake the dough on 170 Celsius in slightly steamy oven for about 10 minutes.
Cut the baked dough.
After cooling sprinkle them with sweet crumbs, place them on top of each other.

Dobos cake: This well –known cake has started its world famous career in 1884. It was firs prepared by József Dobos C. a confectioner and chef. We still call the cake in this name. First, sweep the crumbs off the sponge bases. You need six identical sponge bases and fill five and stick them together with traditional Dobos cream.

The thickness of the cream and sponge layers is the same. Spread cream on the top and on the side of the cake and leave it cool in the fridge.

Ice it with melted sugar, so called ‘Dobos sugar’. Melt sugar in a clean, dry pot while stirring continually until golden brown and pour it onto the sixth sponge base and spread it evenly with a knife.

Slice it briskly before it congeals. Place the slices coated with melted sugar on the top of the cake, pread the side evenly with cream, decorate with serrated card and slice it. In many places the torte is covered with crumbs but originally the side is spread with cream and decorated with serrated card.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)