Akik néha idetévednek:

2010. július 6., kedd

Orosz krém torta
















OROSZKRÉM TORTA

Anyaghányad:

- 6 db tojás
- 1 db tojássárga
- 125 g liszt
- 260 g kristálycukor (fele a piskótába, fele a sárgakrémbe)
- 3 dl tej
- 40 g krémpor
- 0,5 db vaníliarúd
- 1 db citrom
- 50g cukrozott gyümölcs (díszíteni)
- 100 g cukrozott gyümölcs
- 150 g stiftelt mandula,
- 30 g mazsola
- 0,5 dl rum,
- 50 g porcukor
- 4 dl állati e. tejszín
- 4 dl növényi e. tejszín


Azzal kezdjük, hogy a megmosott, leszárazott mazsolát és a cukrozott narancshéjat beáztatjuk a rumba.

Piskótát készítünk 6 tojásból, 12-13 dkg cukrral és a 12.5 dkg liszttel.
(ha rászánjuk magunkat, lehet sand-felvertet sima piskóta helyett: meleg úton, bele még 5 dkg vaj)
Tortakarikában sütjük.

Miközben sül, elkészítjük a sárgakrémet (így lesz ideje kihűlni), ill. felverjük a tejszínt az 5 dkg porcukorral.
(A 3 dl tejből keveset kikeverünk a krémporral, hozzákeverjük a tojássárgát. A többi tejet 12-13 dkg cukorral és a kikapart vaníliával felforraljuk, ráöntjük a tojásos keverékre, és felfőzzük.

Leiter cukrot készítünk: a kristálycukorból kivettünk kb 2 dkg-ot, pici vízzel, gyenge szálpróbáig. Ha kihűlt, hozzákeverjük a cukrozott gyümölcsökről leszűrt rumot.

Miközben a piskóta és a krém hűlt, még a csokidíszeket is elkészítettük. A mandulát megpörköljük (sütőben, sütőlemezen, egy tortakarikában)

Ha kihűlt a sárgakrém, hozzákeverjük óvatosan a felvert tejszín 2/3-át. (vigyázzunk hogy maradjon elég a díszítésre)

Betöltés: a kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk.
Az alsó lapot nem locsoljuk meg, csak krém jön rá, azt megszórjuk a leszűrt cukrozott gyümölcs felével, rá a középső lap amit meglocsoltunk a rumos leitercukorral (egyik felét meglocsoljuk, azt tesszük a krémre, és a felső felére is locsolunk).


















Erre megint krém, cukrozott gyümölcs, rá pedig a szintén meglocsolt felső piskótalap(ennek az „alsó” fele van meglocsolva).
Bevonjuk, kifagyasztjuk.
Kicsi krémet félretettünk, hogy az oldalát vékonyan át tudjuk húzni a kifagyasztás után – így ragad rá a mandula, amivel bepanírozzuk.

Bepanírozzuk, felszeleteljük.
A szeleteket díszítjük: tejszínhab, cukrozott cseresznye felezve, csokidísz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)