Akik néha idetévednek:

2010. július 6., kedd

Rigó Jancsi













Rigójancsi

Anyaghányad:

Tészta:- 8 tojás,
- 160 g kristálycukor,
- 160 g liszt,
- 40 g kakaó.

Krém:
- 6 dl növényi tejszín,
- 40 g kakaó,
- 50 g porcukor.

Csokimáz:- 280 g csoki,
- 0,5 dl olaj.

(A papír szerint összesen 40 g kakaó járt volna, de bárhogy számoltuk, az kevés lett volna. Így megnöveltük – a könyv szerinti anyaghányadot alapul véve - +40 grammal.)

1. Kiválasztunk egy megfelelő (közepes) méretű fémkeretet.
2. A kikevert csokoládés felvertet (ugyanaz, mint a piskóta, csak a liszthez kakaót is keverünk)
papírozott sütőlemezre alakítjuk úgy, hogy 2 fémkeret nagyságú tésztát ki tudjunk vágni a kisülés után. (Az egyik lesz az alja, a másik a teteje.) Ügyeljünk arra, hogy a sima sütőbe tegyük, ne a légkeverésesbe, mert lefújja a tésztánkat a lemezről a „szél”.
3. Sütés után hagyjuk kihűlni. Majd kivágjuk a két lapot.
4. Elkészítjük a csokimázt, majd az egyik lapot áthúzzuk, félretesszük dermedni.
5. Elkészítjük a krémet. Egy kevés tejszínt felmelegítünk, majd hozzákeverjük a kakaót és a porcukrot.
Nagyon simára, csomómentesre, pép állagúra keverjük, kihűtjük.
6. A maradék tejszínt felverjük. Ha kihűlt a „kakaós pépünk” óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
7. A 2. lapra rátesszük a keretet, majd az elkevert tejszínkrémünket habkártyával határozott, erőteljes mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk a keretben, hogy ne maradjanak lyukak a krémben.

Dermesztjük.
8. A megdermedt csokoládéval áthúzott „tetőnket” forró vízben átmelegített késsel leszélezzük, majd egyforma kockákra óvatosan bejelöljük és felszeljük. (Nem baj, ha marad egy pár centi a szélén, az „gyártási veszteség” a lényeg az, hogy kockákat kapjunk.
9. A dermesztett krémünkről levesszük a keretet, majd óvatosan ráhelyezzük a felvágott tetőket.
Ezután a tetők adta méret szerint felvágjuk a teljes süteményeket. Felvágás után vaxpapírba csomagoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)