Akik néha idetévednek:

2010. december 23., csütörtök

Fatörzs



Eszterházy tortalapot megtöltöttem csokoládés vajkrémmel. A feltekerését sütőpapírral együtt végeztem és még abban ki is fagyasztottam.

Hozzávalók:

Eszterházy lap:

Tésztája csak tojásfehérjéből készül. Az arányok: 30 g cukor+ 30 g finomra darált dió (mandula)+ 10 g liszt és 10 g olvasztortt vaj felhasználásával.


Vajkrém készítési módja:

1. készítési mód:

Alapvajkrém: 1000 g vaj+ 1000 g cukor
A megpuhított, megmelegített vajat habosra keverjük és fokozatosan hozzáadunk 1000 g gyenge golyó próbára főzött (de már kihűlt) fondant. ( A golyópróba annyit jelent,hogy hideg vízbe cseppentve az anyag két ujjunk között golyóvá formálható.)


2. készítési mód:
Készülhet cukorszörppel (1000 g cukor+ 350 ml víz, erős azálpróbáig főzve, kihűtve a habosódó vajba csorgatjuk. A szálpróba azt jelenti, hogy a cukor két ujjunk hegye között, szálat képez.)

3. készítési mód:

Tojáshabbal: 1000 g kristálycukor vízzel besűrítve 114 C-ra, majd hozzácsurgatjuk a 6-8 tojásfehérjéből készült habhoz. Ha kihűlt a kihabosított vajhoz adjuk.

Ezt a vajkrémet olvasztott csokoládéval vagy kakaóporral ízesítjük, ízlés szerint.

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Én is felnőtt fejjel tanulok cukrásznak. Szeretnék néhány dolgot kérdezni tőled, de inkább e-mailben. Nem találtam címet a blogodon, megírnád ide?
    vallmo12@yahoo.com

    Köszi előre is,
    Ági

    VálaszTörlés

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)