Akik néha idetévednek:
2010. december 23., csütörtök
Fatörzs
Eszterházy tortalapot megtöltöttem csokoládés vajkrémmel. A feltekerését sütőpapírral együtt végeztem és még abban ki is fagyasztottam.
Hozzávalók:
Eszterházy lap:
Tésztája csak tojásfehérjéből készül. Az arányok: 30 g cukor+ 30 g finomra darált dió (mandula)+ 10 g liszt és 10 g olvasztortt vaj felhasználásával.
Vajkrém készítési módja:
1. készítési mód:
Alapvajkrém: 1000 g vaj+ 1000 g cukor
A megpuhított, megmelegített vajat habosra keverjük és fokozatosan hozzáadunk 1000 g gyenge golyó próbára főzött (de már kihűlt) fondant. ( A golyópróba annyit jelent,hogy hideg vízbe cseppentve az anyag két ujjunk között golyóvá formálható.)
2. készítési mód:
Készülhet cukorszörppel (1000 g cukor+ 350 ml víz, erős azálpróbáig főzve, kihűtve a habosódó vajba csorgatjuk. A szálpróba azt jelenti, hogy a cukor két ujjunk hegye között, szálat képez.)
3. készítési mód:
Tojáshabbal: 1000 g kristálycukor vízzel besűrítve 114 C-ra, majd hozzácsurgatjuk a 6-8 tojásfehérjéből készült habhoz. Ha kihűlt a kihabosított vajhoz adjuk.
Ezt a vajkrémet olvasztott csokoládéval vagy kakaóporral ízesítjük, ízlés szerint.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
- ZsuzsaSüti
- Budapest, Hungary
- I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)
Szia!
VálaszTörlésÉn is felnőtt fejjel tanulok cukrásznak. Szeretnék néhány dolgot kérdezni tőled, de inkább e-mailben. Nem találtam címet a blogodon, megírnád ide?
vallmo12@yahoo.com
Köszi előre is,
Ági