Hagyományos vajas tészta:
- 1000 gramm liszt
- 1000 gramm vaj vagy 900 g ha lapmargarint használunk.
- 500 ml víz
- 20 g ecet
- 20 g só
Készítés módja:
-vajas tészta rész készítése (vaj 80%- liszt 20%), kocka alakot formázunk belőle, félretesszük.
- előtészta készítése és pihentetése, a liszt 80%-ból és a vaj 20%-ból. só, ecet és víz hozzáadásával meggyúrjuk az előtésztát. Lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük, felületét késsel bevagdossuk, 25-25 percig pihentetjük, hűtőben.
- Kinyújtjuk az előtésztát (4 füle legyen) és a vajas részt a közepére helyezzük, majd beburkoljuk.
Így:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEie0GFLseHciczFYbtcWuuxRwsMIxupWEXgxuuLph9grgK0s03AcYaRjHnCO16toniU6WgY3Lc8VgaxZyZ5TUa4sQnzzZIR9W0QgS2_mDSKVOjoBY3TIFpxaVuXdiJytsbBFdu2Jc-UH8Sq/s320/beburkolas.jpg)
- tészta hajtogatása (1 dupla egy szimpla) és pihentetése
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFP8I9uunSIu73d1_Cmk5uG78SssYXMG6qJ9EHhxTXub3-ErKP3LO2mWUmbb8yuSz-Ti1UtUo5WI8Izi8ZCJUrV-FY2jZfinXgyE5oqX_mgwX06bNeS3RhttZfPJMIXU3lTVH-yh5CpOji/s320/dupla.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEFYbK4gz8U2cnUrTemDCY5t_ykmd20rNzaqvy0DrPYdn7ryGuYXgY8CTjJQ8Mks10Yj_7iyZJwrQ8t2dnlj9k_mpfglNJqFeT_d8pE1SXmDlHlDb7DqEJD1-BNrRWu6khmGXgGFCNV7Si/s320/szimpla.jpg)
+(1 dupla+ 1 szimpla hajtás) 20-30 perc pihentetés.
- 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és 120 mm csíkokat vágunk belőle. A tésztacsík alsó részére dióhab tölteléket nyomunk, nyomózsákból, henger alakban. A felső részt tojáshabbal megkenjük és óvatosan feltekerjük. A henger alakú tésztákat kézzel kissé meghúzkodjuk, egymás mellé tesszük. Felületüken tojással kenjük meg és 120 mm hosszú darabokra vágjuk. A henger alakú rudakat szeletelt dióval szórjuk meg, kifli alakúra formázva sütőlemezre tesszük. 230 C-on gőzös kemencében sütjük. 2 ütemben.
- Dióhab töltelék: cukorsziruppal készített tojáshabba finomra darált diót keverünk. Egy tojásfehérjébe 60-70 gramm cukor és 20 gramm dió kell. Citromhéjreszelékkel és őrölt fahéjjal ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése