Akik néha idetévednek:
2011. január 11., kedd
Zserbó/ Gerbeaud
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 50 g porcukor
- 10 g élesztő
- 10 g só
- 10 g vaniliáscukor
- 10 g citromhéjreszelék
- 100 ml tej
- 2 tojássárgája
Töltelék:
- 250 g darált dió
- 250 g porcukor
- 300 g sárgaaracklekvár
- 10 g vaniliáscukor
- 50 ml rum
Elkészítés módja:
Nyersanyagok előkészítése: liszt átszitálása, folyadék testhőmérsékletre melegítése (de nem forralása!) zsiradék áttörése, sót, cukrot kevés folyadékban feloldjuk, tojást kettéválasztjuk, élesztő langyos tejben feloldva a receptben előírt anyagokkal, gyúrással egyneműsítjük. Kovászt nem készítünk!
- tészta készítés: márvány borítású munkaasztalon vagy gyúrógéppel.
- tészta érlelése: 15-20 percig üstben, hideg helyen.
- alakítás Az omlós élesztős tésztát 3 részre osztjuk, kigömbölyítjük, 1 órán át hűtőben pihentetjük, majd 6 mm vékony lapokra nyújtjuk. a sütőlemezre helyezett 1. lapot megkenjük a barackíz felével és szétterítjük rajta a száraz diótöltelék felét. Bepermetezzük rummal és ráhelyezzük a második lapot.
Megismételjük a töltést és beborítjuk a 3. lappal. 30 perces kelesztés után a süteményt megszurkáljuk és 180-200 C-on megsütjük. (2 ütemben).
Ha kihűlt megkenjük forró barackízzel és áthúzzuk csokoládés fondánnal.
Leszélezve 35 mm széles, 50-60 g súlyú szeletekre vágjuk.
English version:
Gerbeaud
Utensils:
- large bowl
- a grater
- a kitchen towel
- a rolling pin
- a baking sheet
- an oven,
Ingredients:
- 500 grams slived flour
- 250 grams butter
- 50 grams sugar
- 10 grams yeast
- a pinch of salt or 10 grams
- 10 grams vannilin sugar
- 10 grams grated lemon rind
- szitált liszt,
- 100 millilitre milk
- 2 egg yolks or 40 gramms
For the filling:
- 250 grams grated walnut
- 250 grams confectioners sugar
- 300 grams apricot jam
- 10 grams vanillin sugar
- 50 millilitre rum
Stir the grated walnuts, apprikot jam, black currant jam, confectioners’ sugar, and rum.
Yeast dough
In a large bowl we kneading the sieved flour, melted butter or margarine, salt,
powder sugar egg yolks, cold milk yeast mixture and the grated lemon rind and
Make 4 /four/ ball shape,of the dough let it rise for 40/forty/ minutes in the fridzs.
Roll out the 4 separate pastry sheets.
Place one layer on a baking sheet put the filling on. Repeat the process 3 times
Bake in preheated oven at 190 C for 40 minutes,
Cover with melted chocolate.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
- ZsuzsaSüti
- Budapest, Hungary
- I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése