Akik néha idetévednek:
2013. április 27., szombat
Diótorta
Tészta hozzávalói:
- darált dió: 20 dkg
- tojásfehérje: 8 db
- liszt: 16 dkg
- kristálycukor: 14 dkg
- ízlés szerint: (forró vízben megmosott) mazsola, reszelt citromhéj, rum
A diós vajkrémhez:
- darált dió: kb 15 dkg
- 20 dkg cukor
- 20 dkg vaj
Így készül a tészta:
A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgájához hozzákeverjük a cukor 1/3 részét, habverővel kihabosítjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben fokozatosan adjuk hozzá a megmaradt cukrot.
A sárgájához hozzákeverjük óvatos mozdulatokkal a fehérjéből és a cukor többi részéből vert kemény habot.
Óvatosan belekeverjük a szitált lisztet és a darált diót. Ne kavargassuk túl sokáig, mert összeesik a hab.
Papírral bevont tortakarikába töltjük és habkártyával homorúra formáljuk a tortakarika közepén a masszát, mert sütés közben a közepe ki fog emelkedni, de így egyenletes magasságú piskótát kapunk majd. 160-170 C fokos sütőben 40 percig sütjük. Majd a tetejére cukrot szórunk és átfordítjuk a tortakarikát a tetejére. Hagyjuk kihűlni.
A diós vajkrém hozzávalói: 1:1 arányban tartalmaz vajat és cukrot. Darált dióval, rummal vagy rum aromával ízesítjük.
A legegyszerűbben otthoni körülmények között cukorszörppel tudjuk a vajkrémet előállítani. 200 g cukrot+ 70 ml vízzel, erős szálpróbáig főzve, kihűtve, a habosodó vajba csorgatjuk. Darált dióval ízesítjük.
Megtöltjük a tortalapokat, kifagyasztjuk és kinyújtott marcipánnal vagy más tortabevonóval vonjuk be. Ez a torta gyerekeknek készült, így állatfigurákkal díszítettem, amit szintén ebből a formix nevű tortabevonó anyagból alakítottam ki. A bevonó színe hófehér, néhány csepp ételfestékkel összegyúrva pasztell színeket eredményez. Porcukor segítségével jól nyújtható, formázható.
Bízom benne, hogy barátnőim gyerekeinek holnap tetszeni fog.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
- ZsuzsaSüti
- Budapest, Hungary
- I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése