A piskóta hozzávalói:
- 12 tojás
- 240 gramm liszt (szitálva)
- 240 gramm cukor
Elkészítése:
- A tojásokat ketté választjuk.
A sárgáját a cukor 1/3 részével habosra keverjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan adagolva hozzá a cukor fennmaradó részét.
A tojáshabba óvatosan (nagy körkörös mozdulatokkal) belekeverjük a felvert sárgáját és a lisztet.
Sütőpapírral bélelt nagyobb méretű téglalap alakú tepsibe öntjük. 160-170 C fokos sütőben 30 percig sütjük.
A tetejére fordítjuk a tésztát és a papírt lehúzzuk az aljáról. Hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémet.
hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 4 dkg vaniliás pudingpor
- 3 dl tej
- 3 dl állati tejszín
- 3 dl növényi tejszín
- kandírozott gyümölcs
- szárított narancshéj
- mazsola
- kevés rum
A mazsolát forró vízben megmossuk. A kandírozott gyümölccsel és a narancshéjjal a rumba áztatjuk.
Egy kevés tejet összekeverünk a pudingporral és tojássárgájával. A tej többi részét felforraljuk. Gyors keverés mellett a pudingporos eleggyel besűrítjük a krémet. Hűtjük.
A növényi és állati eredetű tejszínt együtt felverjük. Cukorral ízesítjük. Félreteszünk egy habzsáknyi tejszínt a díszítéshez.
A tejszínhez hozzákavarjuk a kihűlt sárga krémet.
A piskóta lapot három egyforma méretű részre osztjuk. A legalsó lapra krémet teszünk, tetejére szórjuk a kandírozott gyümölcs és a mazsola felét. A középső piskótát tesszük rá. Meglocsoljuk a rummal, krémet teszünk rá, majd a mazsola másik felét a krémre szórjuk. A felső piskótát is rummal locsoljuk meg.
A torta oldalát vékonyan krémezzük.
Fagyasztóba tesszük egy órára. Amikor megdermedt, díszítjük. Vékonyan tejszínhabbal kenjük be a torta oldalát és tetejét is, habkártya recés felével az oldalát és a tetejét is csíkozzuk. Habrózsákat teszünk rá, ízlés szerint. Körben kandírozott gyümölccsel, koktélcseresznyével és csokoládépasztillával díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése