Akik néha idetévednek:

2010. június 21., hétfő

Kakaós csiga- hajtogatott élesztős tészta







Blundeltésztából készül
Hozzávalók (1 darab kb. 1 kg-os kalácshoz.)
- 75 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 45 dkg sütőmargarin
- 4 dl tej
- 3 tojássárgája
- 1,5 dkg só
- 1 dkg vaniliáscukor
- 3 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja

Töltelék: 5 dkg (átszitált) kakaópor+ 20 dkg kristálycukor keveréke

A vaj 90%-át a liszt 10%-ával összegyúrjuk: vajas rész.
A tej egy részét meglangyosítjuk, bele kis cukor és az élesztő – felfuttatjuk.(A tej fele, annyi porcukorral, amennyit a 4 ujjunkkal fel tudunk csípni.)
A tojássárgákat a többi tejjel, porcukorral, sóval elkeverjük.

Amikor felfutott az élesztő, összegyúrjuk a tésztát: Először az átszitált lisztben
(90%) alaposan morzsoljuk el a vajat (10%), utána hozzá az élesztő és a tojásos keverék, citromhéj.

A tésztát lisztezett asztalon kigömbölyítjük, bevagdossuk, letakarva pihentetjük (30 perc – amíg a tészta rugalmatlan lesz, nem ugrik vissza ha meghúzzuk)

A tésztába beburkoljuk a vajas részt: négy „fület” nyújtunk, a közepére rátesszük a vajas részt és ráhajtjuk a tésztát. Így:
















Kinyújtjuk (mindig a közepéről kezdve, hogy minél jobban eloszlassuk a szélek felé a vajat), és hajtogatjuk: szimpla – kinyújtás – dupla. (minden hajtásnál lesöpörjük a tésztáról a lisztet. Így:
















Pihentetés letakarva (30-40 perc)
Kinyújtás, szimpla hajtás – ezután is pihentetjük (30 perc)

Feldolgozás: kinyújtjuk (kb fél cm vastagra, téglalap alakúra), megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a kakaót (a szélein kb 1 cm-t üresen hagyva), és a hosszabbik oldalától feltekerjük. Darabokra vágjuk a csigákat sütőlemezre tesszük: a tésztacsík végét aláhajtjuk és a csigákat lelapítjuk.
Kelesztjük, megsütjük. (180 C)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)