Akik néha idetévednek:

2010. június 21., hétfő

Kakaós Kalács (gyúrt élesztős tészta)


Kakaós Kalács (gyúrt élesztős tészta)

Brióstésztából készül
Hozzávalók (1 darab kb. 1 kg-os kalácshoz.)
- 50 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg sütőmargarin
- 2,5 dl tej
- 2 tojássárgája

Töltelék: 5 dkg (átszitált) kakaópor+ 20 dkg kristálycukor keveréke.

Kenéshez: 2 egésztojás + 1 tojássárgája összekavarva.

Az anyagokat kimérjük. A tojást megmossuk és kettéválasztjuk. A lisztet átszitáljuk.

A tej felét langyosra melegítjük. Kézzel ellenőrizzük, hogy nehogy túlmelegedjen.
Beleteszünk egy kevés porcukrot és az élesztőt. Ez lesz a kovász.

A tej másik felében elkeverjük a tojások sárgáját és a többi járulékos anyagot.
Az átszitált liszt egy nagyobb öblös keverőtálba került. A lisztbe krátert formázunk. Ide beleöntjük az előbb összekavart langyos kovászt. Tejföl sűrűségűre kavarjuk a kovászt a lisztkráterben, a tetejére lisztet szórunk és konyharuhával letakarva meleg helyen pihentetjük.

Pihentetés után, a megmaradt alapanyagokat hozzátesszük és a keverőtálban addig gyúrjuk, ameddig el nem válik az edény falától. Ezután nem lisztezett, száraz, fa munkaasztalon gyúrjuk simára és kigömbölyítjük.
A keverőtálba néhány csepp olajat öntünk. Ezt az edény falán körbekenjük a tésztagömb segítségével.
A tészta golyót ezután az olajos felével felfelé a tál aljára tesszük és lefedjük konyharuhával. A sütő ajtajánál , (meleg helyen) kelesztjük kb. 20 percig. Összevetjük/ újra gyúrjuk. Majd visszatesszük még egy 10 percig kelni.

Nem lisztezett/ sima fa munkaasztalon, vékony, téglalap alakúra nyújtjuk. A szélét tojássárgájával lekenjük.
A kakóporos tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Minden szélén hagyunk egy centi tésztát töltelék nélkül. A bejglihez hasonlóan csavarjuk fel. Elöször a két oldalát visszahajtjuk 1-1 cm szélesen, azután a tőlünk távolabbi oldalról kezdve 1 cm csíkot hajtunk magunk felé szorosan feltekerjük. A tepsi közepére helyezzük.
A tészta alján (a csík) kerül a tepsire. A tetejét olvasztott vajjal kenjük le! Meleg helyen pihentetjük.
Sütés előtt újra lekenjük, most már tojással, hogy szép fényes legyen!
Sütés: 180-200 C-on, kb. 15-25 percig., 2 ütemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)