Akik néha idetévednek:

2010. június 22., kedd

Karlsbadi túrós (Ökörszem)












gyúrt élesztős tészta

Hozzávalók: (1 sütőlemez, kb. 15 db készült belőle)
- 50 dkg lisz
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg sütőmargarin
- 2,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 dkg só
- 1 dkg vaníliás cukor
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg citrom reszelt héja

Túrótöltelék:
A túrót áttörjük egy szitán, hogy minnél finomabb szemű legyen. Ettől javul a töltelék állaga.

- 25 dkg túró
- 3 dkg búzadara
- 3 dkg mazsola
- 10 dkg kristálycukor
- vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 1 db tojássárgája


















Készítése:
Az anyagokat kimérjük. A tojást kettéválasztjuk. A lisztet átszitáljuk.
A tej felét langyosra melegítjük. Kézzel ellenőrizzük, nehogy túlmelegedjen. Beletesszük az élesztőt és kb. két csipet porcukrot. Kézzel szétnyomkodjuk benne az élesztőt, míg feloldódik.
Az átszitált lisztet öblös keverőtálba tesszük. Krátert formázunk a közepén, amelybe beleöntjük a fenti élesztős tejet. Kevés lisztet söprünk bele, kezünkkel kevergetjük, míg tejfölsűrűségű kovászt kapunk. A tetejét meghintjük liszttel, majd konyharuhával letakarva meleg (kb. 40°C) helyre tesszük. Kb. 10 perc múlva a kovász kipúposodik a tálban, tetején a liszt megrepedezik.
Közben egy másik edényben összedolgozzuk a többi hozzávalót. A vajat megolvasztjuk, de figyelünk, hogy ne melegedjen fel. Pihentetés után a lisztes kovászt és a járulékos anyagokat jól összedolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ezután nem lisztezett, száraz fa munkaasztalon gyúrjuk, amíg sima lesz a felülete és kigömbölyítjük. A keverőtálba néhány csepp olajt öntünk. Ezt az edény falán körbekenjük a tésztagömb segítségével. A tésztagömböt ezután a tál aljára tesszük és lefedjük konyharuhával. Meleg helyen kelesztjük kb. 20 percig. Közben egyszer összevetjük (újra gyúrjuk). Majd visszatesszük még kb. 10 percig kelni.

Nem lisztezett, sima fa munkaasztalon kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Kb. 10 cm átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggatjuk, mindegyiknek a tetejét megkenjük tojással. Ismét meleg helyre tesszük kelni. Közben összekeverjük a túrótölteléket. A túrótöltelékbe szánt mazsolát előtte leszárazzuk, és szitában átmossuk.
Ezután a kiszaggatott tésztákat ismét megkenjük tojással, majd mindegyik közepébe ujjunkkal kis mélyedést nyomkodunk, amelybe belekanalazzuk a túrótölteléket.

180 C-on kb. 20-25 percig sütjük, míg szép aranybarna lesz a tészta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)