Akik néha idetévednek:

2010. június 21., hétfő

Pozsonyi kifli/ Pozsonyi screscent





Diós Pozsonyi kifli-
Omlós élesztős tészta


Pozsonyi kifli
Omlós élesztős tészta

Hozzávalók (kb. 17-18 db kiflihez.)
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 0,5 dkg só
- 1 dl tej
- 1 tojássárgája

Forrázott dió- vagy máktöltelék hozzávalói:
- 25 dkg darált dió vagy mák
- 18 dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg mazsola

1. Töltelék elkészítése
- a cukrot annyi vízzel, amennyi ellepi szálpróbáig sűrítjük, majd ráöntjük a darált dió, reszelt citromhéj és megmosott, leszárazott mazsola keverékére.
- hagyjuk kihűlni, majd hosszú rudat formálunk belőle és egyenlő darabokra osztjuk (a töltelék súlyát 2,5- 3-al l kell osztani, hogy megkapjuk a darabszámot.) Tehát egy kifliben 2,5-3 dkg töltelék lesz.
- kevés liszten szivar alakokat formázunk (ha túl lágy a töltelék, morzsával lehet dúsítani)

2. Tészta gyúrása
- a (hideg) tej felébe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a porcukrot, állni hagyjuk
- a tej másik felét elkeverjük a tojássárgájával és a sóval
- a lisztet és a vajat elmorzsoljuk
- a lisztes tálba beleöntjük a tejes keverékeket, majd gyors mozdulatokkal egyneműre gyúrjuk
- a tésztát a hűtőben pihentetjük (kb 20 perc)

3. Formázás
- itt lisztet nem (vagy keveset) használunk.
- a tészta mennyiségét hárommal osztjuk, így megkapjuk, hány kiflink lesz (nekünk ebből az anyaghányadból. (Tehát egy kiflihez 3 dkg tésztát használunk fel.)
- a tésztát henger alakúra sodorjuk és egyenlő darabokra vágjuk
- a tésztadarabokat gömbölyűre virgoljuk, majd állni hagyjuk
- a kivirgolt tésztagömbökből ovális formákat nyújtunk
- a tészta közepére helyezzük a tölteléket, feltekerjük, patkóformára alakítjuk (mákos tölteléknél ácskapocs formára)















- tiszta sütőlemezre helyezzük, lekenjük tojássárgájával, majd ha az megszáradt, tojásfehérjével – ezt is hagyjuk meg száradni (fontos, hogy a kiflik felületét mindenhol lekenjük!) – amíg szárad, hűvösebb helyen pihentetjük
- 180 C-on sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihülni.


English version


Pozsonyi screscent

Ingredients:
200 gr fat
200 gr butter
1000 gr flour
20 gr yeast
100 gr confectioner's sugar
10 gr salt
2 egg yolk (40 gr)
2 dl water


Spread: 1 egg yolk+ 2 egg's white mixture.



Making of dough: This type of dough is a transition between the shortbread and the yeast-leavened pastry. Yeast shurtcrust pastry needs significant amount of shortening and less amount of yeast. After baking the expansion of the volume will be smaller but more crispy and crumby.

Cut pieces of 25-30 gr from pozsonyi dough.

Roll out the oval pieces of dough into 25-30 gr make of cigar form from to fill.

Roll up the dough. Place them onto clean baking sheet and spread egg-yolk with a pasrty brush on their surface.
After the egg has dried, spread them with egg white and leave them dry in a cool place.

Prick them before baking and crack the dry shell by pushing gently to make them look beautiful.

Bake the half-kilo poppy-seed or walnut roll on 180 Celsius for a longer and the quarter kilo on 170 Celsius for a shorter period.


For the filling:

ground walnut (or ground poppy-seed) 1000 gr
sugar 700 gr
grated lemon zest
cinnamon
raising

Stir the sugar and water. Boil it the mixture. Pour the hot mixture onto the all ingredients. Stirring constantly.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)