Akik néha idetévednek:

2010. június 21., hétfő

Káposztás vagy húsos hasé- vajas tészta










Vajas tészta (hagyományos)
Előtészta:
Hozzávalók
- 2 kg liszt
- 30 dkg zsír
- 4 dkg só
- 0,4 dl ecet
- 1-1,2 liter víz

Vajas tészta rész
Hozzávalók:
- 1 kg zsír
- 60 dkg margarin/ vaj
- 40 dkg liszt

Káposztás töltelék:
A megtisztított káposztát, lereszeljük és besózzuk. Zsiradékban kevés cukrot barnára pirítunk, amibe a kinymkodott káposztát tesszük. Aranybarnára pirítjuk. Őrölt borssal fűszerezzük. Paraj és brokkoli tölteléket is készíthetünk így.

Sonka töltelék:- 500 g gépsonka
- 3 tojássárgája
- 50 g petrezselyem
- 15 g só
- 10 g bors

A sonkát vagy tarját finomra daráljuk. Fűszerezzük, majd elkeverjük a tojássárgájával. Szalámis, kolbászos és darált húsos tölteléket is készíthetünk ennek a mintájára.

A lisztet átszitáljuk, a vajas részt összegyúrjuk. Hűtőszekrényben pihentetjük.
A fennmaradt anyagokból meggyúrjuk az előtésztát. Mikor az edény falától elválik, akkor lisztezett fa munkaasztalon kigömbölyítjük, tetejét késsel bevágdossuk. 20-25 percig pihentetjük.

Ezután az előtésztát kinyújtjuk az itt látható formájúra és a vajas részt középre rátesszük, minden oldalról a füleket ráhajtjuk, tehát beburkoljuk a vajas részt.













Kiyújtjuk és egy szimpla és egy dupla hajtást végzünk. Így:















Pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk ás egy dupla és egy szimpla hajtást csinálunk. Pihentetjük. Összesen 4X hajtogatjuk. Ha nehezen nyújtható a tészta, akkor tovább pihentetjük.



4-5 mm vastag lapot nyújtunk, amin a tölteléket egyenletes henger alakúra formázzuk, majd egy egész fordulattal feltekerjük. A kapott henger alahú tésztarudak szélét tojással megkenjük, majd a tésztát elvágjuk. Ezt a műveletet addig végezzük, míg a tészta el nem fogy. A tésztarudakat egymás mellé tesszük. Megkemjük tojással és 50 mm-es darabokra vágjuk. A sütőlemezre egyenletesen szétrakva 220-230 C hómérsékleten sütjük meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)