Akik néha idetévednek:

2010. június 29., kedd

Kolbászos rudacska





















Kolbászos rudacska


Anyaghányad – vajas tészta/ húzómargarinnal
40 dkg húzómargarin
50 dkg liszt
0,75 dl olaj
1,25 dkg só
1,5 dkg ecet
2,5 dl víz
25 dkg kolbász
töltelékhez még bors, só, pirospaprika, esetleg tejföl
tojás a rudacskák összeragasztásához

Az előkészítő műveleteket követően egy nagy kézi üstben összekeverjük a folyadékokat (víz, ecet, olaj), majd hozzáadjuk a lisztet és a sót. Az anyagokat addig keverjük (gyúrjuk), amíg a tészta elválik az üst falától.

Ezt követően lisztezett fém munkalapon továbbgyúrjuk, majd bevagdosva a tetejét 20-25percre konyharuhával letakarva pihenni hagyjuk. Akkor lesz jó, ha a tészta már rugalmatlan, vagyis ha kihúzok egy darabot, az már nem ugrik vissza.

Pihentetés után 4 fülecskét nyújtunk, a közepére ráhelyezzük a húzómargarint.
Így:















Gondosan becsomagoljuk, majd kinyújtjuk és egyszer szimplán, majd egyszer duplán behajtjuk. Így:
















Ismét pihentetjük, most 10-15 percig. Utána kinyújtjuk kb. ½ cm vastagságú téglalap formára.

Szimpla hajtás















A pihentetések során elkészítjük a kolbásztölteléket. A kolbászt le kell darálni, sóval, borssal, pirospaprikával ízesíteni. Ha szükséges, adjunk hozzá tejfölt is, hogy ne legyen túl morzsalékos, úgy nem lehet betölteni.


























A kinyújtott tésztán felmérjük, hány sor tölteléket bír el (mi három sort kaptunk). A töltés a búrkifliéhez hasonlóan készül. A téglalap alsó szélén egy kb. 2 cm-es csíkot szabadon kell hagyni, e fölé kell a kolbásztölteléket nyomózsákkal felvinni végig, széltől szélig egyenletesen. A töltelék feletti sávot meg kell kenni tojással, majd a szabadon hagyott, 2cm-es tésztarésznél kezdve fel kell tekerni, és a tojásos résznél összeragasztani. Az illesztés legalulra kerüljön! A rudat levágom a többi tésztáról, lehúzom az asztal széléig. Ugyanezt ismétlem addig, amíg van tészta és töltelék.

A kész hosszú rudakat egymás mellé helyezzük és a tetejüket megkenjük tojással. Meg lehet szórni a tetejüket még például szezámmaggal.
























Ezt követően 5 cm-es darabokra szeljük a hosszú rudakat, ezek lesznek a rudacskák.

Sütőlemezre tesszük őket és két ütemben 230-250 fokos gőzős sütőben készre sütjük.

2 megjegyzés:

  1. Mi az a lap margarin?! A húzó margarinra gondolsz?!

    VálaszTörlés
  2. Igen, bocsánat. Javítani fogom, nálunk a lapmargarin kifejezést használta a tanárnő gyakorlaton, de látom, hogy a húzó margarin kifejezést használja mindenki.

    Köszönöm szépen, hogy jelezted!

    VálaszTörlés

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)