Akik néha idetévednek:

2010. június 29., kedd

Krémes


















Tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
10 ml ecet
1 dkg só
5 dkg porcukor
Kb 2,5 dl víz

Krémhez:
40 dkg cukor
19 dkg krémpor
8 db tojás
1,3 liter tej
1 db vanília rúd kikapart belseje


Elkészítés: vajas tésztát készítünk, amihez először összekeverjük a liszt 20%-át (jelen esetben 5 dkg-ot), a vaj 80%-val, (jelen esetben 20 dkg-al). Hűvös helyre tesszük.

Meggyúrjuk a másik tésztarészt is. Előtésztának hívjuk.
A vaj 20%-át a liszt 80%-át összedolgozzuk. Hozzáadjuk a sót, porcukrot, ecetet és a vizet. Kidolgoztuk a tésztát szép simára, majd félre raktuk pihenni.


A pihent elő tésztát aztán kereszt alakban kinyújtjuk a közepére fektetjük a vajas tésztarészt és az előtésztával szépen becsomagoljuk. Így:















Majd kinyújtjuk, és hajtogatjuk szimplán és duplán is.


















Félre tettük pihenni a tésztát.(hűvös helyre, hűrtőbe, 40 percre.)
Megisméterjük a tészta hajtogatását.


Pihentetés, hűvös helyen ismét 40 percig, után kinyújtjuk a tésztát lisztezett munakasztalon 5 mm vastagságúra a sütőlemez méretének megfelelő nagyságyúra. A lisztet lesöpörjük a tésztáról. A nyújtófára tekerjük, így könnyebben a beboríthatjuk vele a sütőlemezt. A lemez szélén túl nyúló tésztarészeket levágjuk késsel. Villával megszúrkáljuk a tésztát. 20 percig pihentetjük és utána 230-250 C-os sütőben aranybarnára sütjük. Kerüljük a légkeveréses sütőt. A sütés felénél megfordíthatjuk a tepsit, hogy a tészta minden része egyenletesebben süljön.

Sütés után hagytuk teljesen kihűlni, majd forma (krémes keret) segítségével két egyforma lapot szúrtunk ki belőle.

A forma aljára a szebbik lapot hagytuk, majd nekiálltunk elkészíteni a sárgakrémet.

Sárgakrém elkészítése:


A tej felét a fele cukorral és a vaníliával felmelegítettük. Közben összekevertük a tojások sárgáját, a krémport, majd hozzáadtuk a tejet jól elkevertük.
A tojásos keveréket hozzáöntöttük a meleg, cukros tejhez. Folyamatos keverés mellett jól felfőztük a krémet. (Fényes legyen a krém felülete, és ha megkóstolod, akkor ne érezd rajta a krémpor/liszt ízét; a vége felé már elég nehezen keverhető).

Közben a tojásfehérjéket elkezdtük felverni a cukor másik felével.

Ha a krém már jó, akkor a tojásfehérje habot gyors, nagy mozdulatokkal hozzá kell keverni.

Ha összekevertük, akkor gyorsan ráöntjük a formában lévő szebbik leveles lapra, egyenletesen elkentük a krémet a formában, majd rátettük a csúnyább leveles lapot. Egy tálca segítségével kicsit lenyomtuk a felső lapot, hogy még egyenletesebb legyen a krém.

Betesszük a sokkolóba (fagyasztóba), hogy kihűljön a krém.

Amikor már kihűlt, akkor kezdjük el felvágni egyenletes kockákra (figyelem: még nem fordítjuk meg a sütit, hogy a fent lévő csúnyábbik oldala kerüljön alulra!!! )
A csúnyábbik oldalán keresztül kezdtük el felvágni 4X4-be vágtuk.

Ha felvágtuk, akkor egy tálcát teszünk a süti tetejére, és egy határozott mozdulattal megfordítjuk, vagyis, most az alján lévő szép lap kerül felülre.

Ha szükséges, akkor a vágásokat pontosítjuk.

Majd a tetejét nagyon enyhén megszórjuk porcukorral, úgy, hogy a tészta kikukucskáljon a porcukor alól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Saját fotó
Budapest, Hungary
I share some recipe it with those who like to make cakes. (Megosztok néhány receptet azokkal akik szívesen készítenek süteményeket.)